ИНФОРМАТОР

ВРЕМЕ

Судската администрација со тужби ќе ги брани правата

Објавено во Новости - 2016-07-13

Гостување во емисија ПРОЦЕС, на Нова ТВ. Зборуваат Пеце Грујовски од УПОЗ, Борче Мирчевски од Здружение на судска администрација и Звонко Давидовиќ адвокат.   http://novatv.mk/protses-sudskata-administratsija-so-tuzhbi-ke-si-gi-brani-pravata/ ...

читај повеќе...

Допис во врска со предлогот испратен до Претседателите на подружници и Судските администратори

Објавено во Новости - 2016-07-06

На ден 01.07.2016 година од страна на ЗСА беше доставен предлог за ставање на штрајкот во мирување, кое мирување требаше да отпочне на 06.07.2016 година. Со оглед дека на состанокот на раководството на УПОЗ на кое присуствуваа и претставници на раководството на ЗСА беше заземен став дека штрајкот ќе се стави во мирување на почетокот на судската ферија, предлогот значеше штрајкот да биде ставен во мирување шест работни денови побрзо ...

читај повеќе...

Предлог до Претседателите на подружници и Судските администратори

Објавено во Новости - 2016-07-06

Штрајкот на Судската администрација навлегува во седмата недела. Штрајкот кој во овој момент е актуелен, отпочна откако претходно вработените во судската служба се обидоа преку предупредувачки штрајк како и преку три дневен штрајк да им укажат на претставниците на извршната власт дека треба да преземат сериозни чекори во решавање на барањата на судската служба. Ваквите напори на вработените во судската служба, сепак не беа сериозно сфатени од надлежните институции, заради ...

читај повеќе...

Состанок на ЗСА и УПОЗ со координатори на пратенички групи

Објавено во Новости - 2016-06-16

  Во текот на вчерашниот ден 15.06.2016 година, делегација од Здружението на судска администрација и од УПОЗ, направија средби со координатори на пратенички групи кои партиципираат во македонскиот парламент со цел изнаоѓање решение за измена на Законот за судска служба и тоа по скратена постапка во делот за додатоците на плата, а во редовна постапка за останатите одредби од Законот за судска служба. Беше прецизирано дека барањето за измена на Законот ...

читај повеќе...

Продолжување на штрајкот на судската администрација

Објавено во Новости - 2016-06-16

     После денешниот протест одржан на 03.06.2016 година, пред Министерството за правда во просториите на Синдикатот на УПОЗ се одржа координативен состанок помеѓу претставници на Здружението за судска администрација (ЗСА) и УПОЗ.   На состанокот се зазема став дека штрајкот продолжува со полн интензитет и понатаму. Во понеделник и вторник ќе се штрајкува на работните места и пред своите судови, а во среда 08.06.2016 година, ќе се одржи масовен протест ...

читај повеќе...

Штрајк на судската администрација

Објавено во Новости - 2016-05-25

Во среда на 18.05.2016 година започна штрајк на судската администрација во судовите во Република Македонија. Штрајкот беше организиран од страна на Здружението на судската администрација и Синдикатот на УПОЗ. Излезноста на штрајкот е прилично висока, над 90%, а во судовите се работат само итните предмети. Предвидено е штрајкот да трае се до исполнување на барањата.   Повеќе медиуми известуваа за штрајкот:   http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=FFD311580F430B45820F88D7FA310067 http://www.telma.com.mk/vesti/sudskata-administracija-vo-shtraj-se-do-pokachuvanje-na-platite http://www.ohridnews.com/vesti/96677 http://www.24vesti.mk/shtrajk-na-sudskata-administracija-0 http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=34E8F5D8F747894A93C9813633A653E7 http://tera.mk/shtrajk-na-sudskata-administratsija-vo-makedonija/ http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=21BF58C8E1670A4C84E5FEA704B312E7 http://www.telma.com.mk/vesti/sudskata-administracija-shtrajkuva http://www.ohridnews.com/vesti/96704 http://www.utrinski.mk/default.asp?ItemID=69D9217B5F03914F80B74C25A0B5440A     ...

читај повеќе...